Историјат клавирског одсека започиње од давне 1937. године. Тада је основана Средња музичка школа при Музичкој академији, која данас носи име познатог композитора и професора Јосипа Славенског. То је најбројнији и најпопуларнији одсек у оквиру кога је предавало до данас око 150 професора.

Професори који су радили у „Славенском“ су не само обогатили историјат школе, него су неки од њих дали печат клавирској педагогији у много ширем смислу. Један од оснивача је и професор Алиса Бешевић чије клавирске методе су темељ педагогије у Србији и тадашњој Југославији. Њене ученице су и познате Олга Јанковић и Мирослава Лили Петровић, које такође постају професори у школи, као и Јела Кршић и Душица Шишмановић чији рад и методика клавирске наставе постају „азбука“ учења клавира свих каснијих генерација до данас. Из њихових класа излазе надалеко позната имена: Невена Поповић, Ксенија Зечевић, Нада Кецман, Александар Шандоров, Дејан Синадиновић, Бојан Суђић, Нада Колунџија и др.

У свим генерација професора су увек постојала имена која се не заборављају до данас. Споменућемо само неке – Гордана Израиљевић, Ингрид Рајић, Гордана и Жика Јовановић, Душан Трбојевић, Арбо Валдма, Иван Петковић, Злата Попарић, Драгана Трајић, Марта Шурев, Миланка Мишевић, Оливера Пријић, Милена Митић, Олга Бауер и др. Многи од њих су завршили престижне високе школе у Риму, Паризу, Прагу, Милану, Москви, тако да су у нашу средину пренели достигнућа европских пијанистичких школа.

Ученици школе су одувек освајали значајне награде на пијанистичким конкурсима, како домаћим, тако и међународним. На великом броју концерата они показују веома висок извођачки ниво.
Данас одсек броји 25 професора, од којих су многи бивши ђаци школе. Они такође теже високим захтевима и успешно настављају богату традицију клавирског одсека.

На последњем Републичком такмичењу, 2013. године, овај одсек је по броју и квалитету награда на првом месту у Србији.

На одсеку раде професори: Татјана Мићовић, Исидора Кузмановић
Драгана Јовановић, Диана Јовановић, Татјана Перковић, Светлана Стојановић Кутлача, Вера Јововић, Јасмина Вукашиновић, Бранка Зихерл, Анђела Шћекић, Тања Ђорђевић, Јелена Мажибрада, Драгана Павловић, Јелена Гостовић, Љиљана Јевтић, Звонимир Трајковић, Милена Јосифовић, Весна Чарапић, Светлана Даниловић, Анђелка Новаковић, Бојана Врачар, Јасмина Чолић, Маја Вуковић.